Valpreventie

VeiligheidNL organiseert jaarlijks een valpreventieweek om risico’s op vallen onder de aandacht te brengen bij ouderen. De Keuze Architecten ontwikkelde hiervoor een onlinereactietest en Dobbelfit, een dobbelspel in co-creatie met experts en ouderen.

  Gedragsvraagstuk

   

  "'Hoe kunnen we senioren (65+) op een laagdrempelige manier bewustmaken dat naarmate je ouder wordt er wat verandert in je lichaam (o.a. reactievermogen) en dat daarmee het risico op vallen toeneemt?'"

  ..

  Aanpak

  Om bewustzijn te creëren voor valpreventie organiseert VeiligheidNL jaarlijks een valpreventie week. In dat kader wilde VeiligheidNL een valpreventie spel uitbrengen waarmee mensen op een leuke en laagdrempelige manier in contact kunnen komen met de verschillende thema’s en aspecten van valpreventie.

  De Keuzearchitecten organiseerden een ontwerpsessie met kennispartners en uitvoeringsorganisaties Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KBO-PCOB, NVFG, KNMP. Doel: in cocreatie ontwikkelen van een spel dat bewustzijn en kennisoverdracht creëert over de 6 facetten van valpreventie:
  • Maatregelen in en rondom huis;
  • Verantwoord medicatie;
  • Aandacht voor op een juiste manier bewegen;
  • Gezonde voeding/ vitamine D;
  • Bril laten controleren/zicht;
  • Dragen van goede schoenen.

  Na de initiële cocreatiesessies hebben de Keuzearchitecten het concept verder ontwikkeld tot Dobbelfit, het kennis- en actiespel voor 65-plussers om fit en vitaal te blijven.

  Interventie

  DobbelFit is een kennis- en actiespel voor 65-plussers om fit en vitaal te blijven.

  Het te ontwikkelen spel is een dynamisch dobbel- en kaartspel. Er wordt gebruik gemaakt
  van een grote opblaasbare dobbelsteen, spelkaarten met opdrachten, uitdagingen,
  kennisvragen en een timer.

  Het spel kent 3 typen kaarten: Weten, Doen of Uitdagen. Elke kaart bestaat uit een vraag of opdracht die zijn gericht
  op één van de 6 facetten van valpreventie.

   

  Resultaat

  Wil je op een speelse manier met een groep ouderen werken aan balans en spierkracht? En ze ook de kennis geven die nodig is om een val te voorkomen? Met DobbelFit staat lachen en bewegen voorop. DobbelFit maakt ouderen op een leuke manier ervan bewust dat ze zelf veel kunnen doen om een val te voorkomen. In het spel is er aandacht voor bewegen, aanpassingen in en om huis, medicatie, gezonde voeding, zicht en schoeisel.

   

   

  "'Op een leuke manier krijg je mensen in beweging. Je maakt ze bewust van de mogelijke valrisico’s en wat ze daar zelf aan kunnen doen.' "

  Diedeke van Wijk, Fysiotherapeut

  Dobbelfit is een initiatief van Veiligheid.nl en de Keuzearchitecten en ontwikkeld in samenwerking met Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KBO-PCOB, NVFG, KNMP en in co-creatie met ouderen het spel Dobbelfit ontwikkeld