Veiliger sportgedrag

In samenwerking met kennisinstituut VeiligheidNL en De Atletiekunie ontwikkelden we aan de hand van onderzoek en gedragsontwerp de web app Runfitcheck.nl om te zorgen dat beginnende hardlopers signalen van hun lichaam herkennen, hun sportgedrag daarop aanpassen en zo minder blessures oplopen. Het project is gefinancierd door ZonMw en ondersteund door Runnersworld, NOC*NSF en Le Champion.

    Gedragsvraagstuk

    Nederland rent, en graag. Maar omdat niet iedereen weet hoe je dat het beste doet, levert het jaarlijks ongeveer 400.000 blessures op. Onnodig veel oordeelden VeiligheidNL en De Atletiekunie en zij besluiten met De Keuze Architecten te onderzoeken wat deze kilometervreters nodig hebben om veilig te trainen. Hoe verleid je hardlopers om in plaats van ‘progressie’ -waar veel trainingsschema’s op gericht zijn- ‘luisteren naar het eigen lichaam’ voorop te stellen?

    "Hoe zorgen we ervoor dat beginnende hardlopers zichzelf niet voorbij rennen?"

    Projectleider Veiligheid NL

    Aanpak

    Wetenschappelijke onderzoeken (deskresearch), afstemming met experts en gebruikersonderzoek leverden vele gedragsvariabelen op die bij blessures en preventie een rol spelen. We stelden de twee belangrijkste factoren vast om tot een ontwerp voor veiliger sportgedrag te komen, namelijk belastbaarheid en doelgerichtheid. Niets kilometervreten, mateloos vaak de schoenen aandoen en doorbijten met de bucket list op zak. Naast een goede hardlooptechniek blijkt de kunst nu juist om signalen van het lichaam op overbelasting te herkennen, het sportgedrag daarop aan te weten passen en motivatie te putten uit haalbare tussentijdse doelen.

     

     

    Interventie

    De interventie die we vervolgens ontwikkelden, de web app Runfitcheck.nl, is dan ook een screener die het hardlopers mogelijk maakt het persoonlijk blessurerisico te meten en op maat een dashboard te genereren met oefeningen afgestemd op het persoonlijke risicoprofiel en hardloopdoel. De hardloper krijgt inzicht in het eigen sportgedrag en het bijbehorend risico op blessures, leert signalen van overbelasting te herkennen om hierop de intensiteit van het trainingsschema af te stemmen.

    Resultaat

    Door middel van effectonderzoek werd een eerste versie van de web app gevalideerd en deelnemers blijken zich significant meer bewust van blessurerisico’s dan de controlegroep. Ze doen vaker een warming up en specifieke spier verstevigende oefeningen dan de controlegroep. Op basis van dit initiële succes is de Runfitcheck in januari 2020 met een nieuwe versie gelanceerd.

    En soms.. loop je dan zomaar opeens op de zaken vooruit; sinds de lock down van maart 2020 is het aantal beginnende hardlopers fors  gestegen. Door de campagne hebben ook deze sporters hun weg naar Runfitcheck.nl gevonden.

    Hardloopevenementen als de Dam tot Damloop verwijzen op hun site naar de Runfitcheck.

    "Door de informatie en oefeningen kan ik beter inschatten wanneer het genoeg is en dan doe ik even wat rustiger"

    Hardloper over Runfitcheck

    De runfitcheck.nl is een initiatief van De Keuze Architecten, VeiligheidNL en de Atletiekunie in samenwerking met  Runnersworld, NOC NSF, le Champion gefinancierd door ZonMw