Bespreekbaar maken van lastige onderwerpen

In samenwerking met de Stomavereniging ontwikkelden wij informatievoorziening voor stomadragers, waaronder de digitale kennisomgeving de Stoma Wegwijzer en de animatiereeks Leven met een stoma eenvoudig uitgelegd. De informatie is gericht op het beantwoorden van praktische vragen en om lastige die bij het dragen van een stoma komen kijken bespreekbaar te maken.

    Gedragsvraagstuk

    Rondom het hebben van een stoma heerst nog veel taboe. Ruim 40% van de Nederlanders ervaart het als een ongemakkelijk onderwerp. Hierdoor blijft veel onbesproken, zitten stomadragers met vragen of ongemak, omdat zij het liever niet over hun stoma hebben. De Stomavereniging wilt dat mensen met een stoma zo prettig mogelijk kunnen leven en besluit daarom met de Keuze Architecten te onderzoeken hoe zij hierin kunnen faciliteren met het geven van passende informatie. Hoe zorgen we ervoor dat stomadragers op een laagdrempelige manier aan informatie komen en maken we lastige thema’s rondom het hebben van een stoma bespreekbaar?

     

    "Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een stoma antwoord krijgen op al hun vragen?"

    Beleidsadviseur van de Stomavereniging

    Aanpak

    Deskresearch naar bestaande informatievoorziening in afstemming met experts bracht ons op het idee om met illustraties te gaan werken. De huidige informatie bestaat uit tekst met foto’s of video’s. Deze beelden kunnen confronterend zijn en zijn niet noodzakelijk om informatie op een doeltreffende manier over te brengen. Vanuit die gedachte zijn wij een stomafamilie gaan ontwikkelen die uitstralen dat je ook met een stoma een goed leven kunt hebben.

     

    Interventie

    Met de stomafamilie als basis hebben wij vervolgens de Stoma Wegwijzer en animaties ontwikkeld. De Stoma Wegwijzer is een keuzehulp en geeft antwoord op de 100 meest gestelde vragen van mensen met een stoma of die een stoma krijgen. De vragen zijn onderverdeeld onder 10 thema’s die gaan over zowel praktische als meer emotionele onderwerpen.

    In de animaties geven de familieleden uitleg bij verschillende soorten stoma’s over waarom iemand een stoma krijgt, hoe het wordt aangelegd, werkt en uitleg over het verwisselen van het materiaal. De informatie wordt eenvoudig uitgelegd in vijf verschillende talen, zodat het voor iedereen goed te begrijpen is.

    Resultaat

     

    ".."

    Stomadrager

    De Stoma Wegwijzer is ontwikkeld door de Keuze Architecten in samenwerking met de Stomavereniging, Tekstburo Gort en is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Nefemed, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), FHI, Federatie van Technologiebranches en V&VN stomaverpleegkundigen